parfym
Allmänt

7 tips för att få din parfym att hålla hela dagen

Åh, lockelsen med signaturdoften. Är det inte magiskt att komma in i ett rum, lukten av sandelträ, jasmin eller bergamott som annonserar din ankomst? Vilket, vi ska erkänna, är lite svårt att åstadkomma om din parfym försvinner efter bara ett par timmar. Det är ett vanligt problem med rena dofter: Dessa har ofta inte samma livslängd som traditionella produkter, eftersom de tenderar att hoppa över många av de konserveringsmedel och stabilisatorer som hjälper drycken att hålla längre – både på huden och på hyllan. Vill du veta mer om skönhetsprodukter så som parfymer och smink besök sajten skönhetsmagasinet.se.

Det är ett litet pris att betala för en säkrare doft, men det är ändå en bummer ändå. I alla fall! Några praktiska knep kan hjälpa din rena parfym att hålla längre; det kan bara ta lite mer tid att få ut det mesta av juicen. Och ärligt talat? Att sakta ner för att få kontakt med din doft bidrar bara till den transformativa upplevelsen – så vi skulle betrakta det som en total vinst.

1. Applicera på dina pulspunkter.

Det finns faktiskt en funktionell anledning till varför vi tenderar att applicera parfym på våra pulspunkter (som insidan av dina handleder och armbågar, bakom öronen, på nacken, på baksidan av dina knän, etc.): Huden är som tunnast då poäng, vilket betyder att det är närmare ditt blod och kroppsvärme, förklarar kändismakeupartisten Rosie Johnston, grundare av by/rosie jane. När doften värms börjar aromprocessen.

Cat Chen, grundare av det rena doftmärket Skylar, förklarar vidare: ”Alla dina pulspunkter är som små radiatorer”, säger hon till mbg. ”Värmen hjälper till att sprida doften.”

2. Gnugga inte handlederna mot varandra.

När du väl applicerar på dina pulspunkter kan det kännas instinktivt att gnugga ihop handlederna eller armbågarna för att torka doften (särskilt om din hud känns ganska fuktig). Men både Chen och Johnston avråder från det: ”Att gnugga ihop anses vara en stor parfym no-no”, säger Johnston. ”Det gör bara att toppnoterna bränns av lite snabbare.”

Om du vill blanda två dofter tillsammans – eller vill torka bort lite av juicen – försök att knacka ihop handlederna istället för att skapa friktion. Du kan också dutta din handled upp i armen, på halsen eller var som helst du vill avsätta lite doft utan att förstöra dess livslängd.

3. Spraya ditt hjärta.

Eftersom att applicera parfym på dina pulspunkter hjälper till att utstråla doften, varför inte applicera den där din puls är starkast? ”Om du har [doft] i ditt hjärta, kan du lukta det mycket”, säger Chen. ”Doften kommer att resa uppåt, ditt hjärta kommer att fungera som en spridare.”

Chen rekommenderar också att du använder doft i en avsiktsgivande praxis: ”Du kan göra dig redo för dagen genom att lägga doft på ditt hjärta, vilket är kopplat till hur du känner dig”, förklarar hon. Sedan när du får en doft av den doften från ditt hjärtas centrum, kommer du att bli subtilt påmind om dessa avsikter.

4. Spritsa efter en dusch.

En snabb Google-sökning kan lämna dig med detta smarta lilla hack: Spritsa på en parfym direkt efter en dusch, eftersom ångan hjälper till att öppna upp aromen. Både Chen och Johnston ger detta tips en godkännandestämpel, av ett par anledningar: ”När du kommer ut ur duschen är din hud och kroppstemperatur hög”, säger Johnston (och vi vet att värme hjälper till att sprida doften). Dessutom är din hud ren och fri från svett och överflödig olja, vilket kan buffra doften. ”Dina porer är öppna, och din hud återfuktas naturligt från vattnet – och återfuktad hud håller doft,” noterar Johnston.

Naturligtvis vill du inte spritsa på en parfym medan din hud är genomblöt. Johnston rekommenderar att du klappar torr, täcker din kropp med en fuktighetskräm för att fånga in all den återfuktningen, och sedan spritsar du lite doft. ”Du har den här vackra grunden av ren, återfuktad hud”, säger hon.

5. Håll huden återfuktad.

Återfuktad hud är viktig av ett antal anledningar, men om du behövde ytterligare en anledning att bebisa din hudbarriär: ”Hydrerad, återfuktad hud kommer verkligen att hålla doften mycket längre”, säger Johnston.

Låt oss nu säga att du inte vill skölja på kvällen men vill att din morgondoft ska hålla hela dagen; du behöver inte hoppa in i duschen för att förbättra din parfym. ”En kroppsolja, bodylotion eller balsam för att återfukta kommer också att hjälpa till att hålla doften längre också”, säger Chen. Applicera bara din valda produkt på de områden du vill spritsa (eller över hela din kropp, medan du håller på), så bör fuktstänket hjälpa parfymen att lämna ett starkare spår.

6. Varva dina dofter.

Om du har en doftande kroppsolja och/eller lotion kan du lägga den under din parfym för att förbättra doften och hålla huden återfuktad, vilket i sig gör att båda aromerna håller längre. Vissa märken kommer till och med att erbjuda en kroppsolja- och parfymduo av just denna anledning, men du kan alltid välja separata produkter med dofter som kompletterar varandra väl.

Du kan också lägga på dina parfymer, om du väljer: ”När olika doftnoter slår ihop, då har du en ännu mer robust samling av topp-, mitt- och bottennoter. Det hjälper definitivt till att få doften att hålla”, säger Chen. (Även om hon rekommenderar att du inte lägger mer än tre parfymer i lager, annars kommer de att börja lukta väldigt lika.)

7. Spraya på kläderna.

När du använder eau de parfum sprayar Johnston vanligtvis hennes kläder, inte hennes hud. ”Det kommer att hålla längre på tyget än på din hud”, konstaterar hon, eftersom din svett och naturliga oljor kan ackumuleras under dagen och få doften att försvinna. Har du någonsin kastat på dig en tröja för att upptäcka att den fortfarande luktar som förra veckans parfym, eller lånat en älskads halsduk och märkt hur den bär deras signaturdoft? Tyger håller fast vid doften – och minnena som är knutna till den.

Lämna ett svar